Skip to main content
μήλα Λάρισας

Ενίσχυση de minimis 300 ευρώ ανά στρέμμα ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ ότι θα καταβληθεί στους μηλοπαραγωγούς της Λάρισας. Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ η ενίσχυση διαμορφώθηκε με βάση την τεκμηρίωση από τον ΕΛΓΑ. 

Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί για τις ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας.

Από την πλευρά τους οι μηλοπαραγωγοί, που κάνουν συλλαλητήριο σήμερα Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2023, στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς, υποστηρίζουν ότι για κάθε στρέμμα καλλιέργειας μήλου ο παραγωγός έχει «μπει μέσα» 400 - 450 ευρώ ανά στρέμμα και τονίζουν ότι «δεν θα ανεχθούμε ψίχουλα που δεν θα καλύπτουν το ελάχιστο που είναι το κόστος παραγωγής».

Υπάρχουν ενστάσεις όμως για την τεκμηρίωση του ΕΛΓΑ γιατί τα μήλα έμειναν απούλητα όχι λόγω κάποια ασθένειας (όπως για παράδειγμα τα κάστανα) αλλά επειδή είχαν προβλήματα εμπορίας (όπως είχαν φέτος και τα ακτινίδια).

Υπήρχε όμως μια καλλιέργεια που προηγήθηκε από τα μήλα και είναι τα πυρηνόκαρπα, τα οποία είχαν ζημιά λόγω βροχοπτώσεων και έμειναν απούλητα. Για αυτό δεν ανακοινώθηκε τίποτα από το ΥπΑΑΤ. 

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η καλλιέργεια των ροδάκινων προηγήθηκε των μήλων αλλά δεν αναφέρει τίποτα το ΥπΑΑΤ για αποζημιώσεις. Επίσης στην ενίσχυση στα μήλα εξαιρεί την Ημαθία και την Πέλλα και δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο που το κάνει. Πάντως ο ΕΛΓΑ κάνει εκτιμήσεις ζημιάς και δεν έχει εμπορικά στοιχεία για το προϊόν. Οι συνεταιρισμοί που κάνουν πωλήσεις έχουν στοιχεία για την εμπορία και μπορούν να τα δώσουν στο ΥπΑΑΤ».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Κοσμάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελβεντού «Δήμητρα», τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση αφορά τα μήλα Αγιάς. Περιμένουμε τι θα αποφασίσουν για τα μήλα στην Κοζάνη που έχουμε μεγάλη παραγωγή στους Πύργους. Επίσης τα προβλήματα στα μήλα αφορούσαν την εμπορία. Υπήρξαν όμως μεγάλα προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεων) στα επιτραπέζια ροδάκινα και δεν ακούσαμε τίποτα για αποζημιώσεις από τον υπουργό».

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο στην παραγωγή μήλων που προορίζονταν για νωπή κατανάλωση και για βιομηχανική χρήση, παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα με άμεση συνέπεια, σημαντική ζημιογόνο επίπτωση για τους παραγωγούς.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της εξωγενούς ενεργειακής κρίσης, τα προβλήματα στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας και συγκομιδής, ζητήματα που παρουσιάσθηκαν στις αγορές του εξωτερικού καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα, οδήγησαν σε μια ζημιογόνο καλλιεργητική περίοδο.

Μετά από τις συνεχείς επαφές με τους θεσμικούς εκπροσώπους και τους φορείς της περιοχής κατά το τελευταίο δίμηνο του 2022 και αξιολογώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με βάση την τεκμηρίωση από τον ΕΛΓΑ  και έχοντας παράλληλα λάβει υπ’ όψιν όλα τα σχετικά στοιχεία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, αποφάσισε την καταβολή μέσω de minimis 300 € ανά παραγωγικό στρέμμα καλλιέργειας μήλου, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν ζημιωθεί.

Σημειώνεται ότι η ανάλογη διαδικασία θα τηρηθεί βάσει της επεξεργασίας όλων των στοιχείων των δεδομένων και της σχετικής τεκμηρίωσης και για τις ΠΕ Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Φλώρινας και Μαγνησίας, ώστε με την ολοκλήρωσή τους, άμεσα, να ακολουθήσουν κατά περίπτωση και οι σχετικές ανακοινώσεις, για τους παραγωγούς στις αντίστοιχες περιοχές.

Παϊσιάδης Σταύρος (πηγή)

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...