Skip to main content
Ρίζος Μαρούδας, μηλοπαραγωγοί

Η ζημιά των παραγωγών μήλων ανέρχεται σε 400 ευρώ το στρέμμα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και δενδροκαλλιεργητής, Ρίζος Μαρούδας.

Και προσθέτει: «Με τις μαζικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ σε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές, το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, καταφέραμε να αποσπάσουμε την δέσμευση από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση ότι θα υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στα μήλα και ότι μέχρι την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, θα υπήρχε συγκεκριμένη ανακοίνωση με το ποσό της ενίσχυσης. 

Μια εβδομάδα έχει περάσει και τέτοια ανακοίνωση και πολύ περισσότερο διάθεση χρημάτων ώστε να κάνουν και οι μηλοπαραγωγοί γιορτές τα Χριστούγεννα δεν έχει υπάρξει. Καθημερινά επικοινωνούμε με το Υπουργείο, οι διαβεβαιώσεις συνεχίζονται από μέρα σε μέρα, δεν επαληθεύτηκαν όμως στην πράξη. 

Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι με την καθυστέρηση που υπάρχει στην ανακοίνωση συγκεκριμένου ποσού αποζημίωσης ανά στρέμμα και την απουσία χρονοδιαγράμματος πότε θα δοθούν τα χρήματα στους αγρότες. Δεν θα δεχτούμε ψίχουλα ούτε να πληρωθούμε όταν θα είναι αργά και δεν θα μπορούμε ούτε να βάλουμε πετρέλαιο να καλλιεργήσουμε.

Χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τους βουλευτές και όλους τους φορείς ότι η Αγιά χωρίς εισόδημα των μηλοπαραγωγών αντιμετωπίζει συνολική καταστροφή στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Επαρχίας. 

Απαιτούμε:

  • Άμεσα ανακοίνωση από την Κυβέρνηση του ποσού ανά στρέμμα που θα καλύψει στα μήλα. 
  • Άμεση καταβολή των χρημάτων που πρέπει να καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματος με βάση τα στοιχεία που έχουμε δώσει αλλά και το Υπουργείο έχει στην διάθεση του. 
  • Ούτε σκέψη να υπάρχει διαφορετικό ποσό ενίσχυσης ή και καθόλου ενίσχυση σε κάποιες ποικιλίες. 

Η πρωτοφανή μαζική συμμετοχή των παραγωγών σε κάθε δράση που αποφασίστηκε, η αρραγής ενότητα μας είναι τα μεγαλύτερα όπλα μας για να φτάσουμε ως το τέλος τον αγώνα μας. 

Η ΕΟΑΣΝΛ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί είμαστε αποφασισμένοι και θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση των παραγωγών. 

Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν όλες τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε. Να συμμετέχουν στην σύσκεψη που διοργανώνουμε την Πέμπτη (29 Δεκεμβρίου) και ώρα 6:30 μμ στην Αγιά (ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ) για να γίνει ενημέρωση και να αποφασίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες μας». 

Παϊσιάδης Σταύρος (Πηγή)

Larissa News - Τελευταία Νέα

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Συμμετοχή της Λάρισας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μάθησης της UMESCO

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Παγκοσμίου Δικτύου των Πόλεων που Μαθα...
Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Ημέρα Καριέρας από τη ΔΥΠΑ Λάρισας στο Grecotel Larissa Imperial

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 22η Ημέρα Καριέρας στη Λάρισα το Σάββατο 18...
Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Νέοι βανδαλισμοί στον περιφερειακό του αλσυλλίου στα Φάρσαλα

Μπροστά σε ένα δυσάρεστο θέαμα βρέθηκαν για μία ακόμη φορά διερχόμενοι πολίτες καθώς και οι υπηρε...
Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Στα Φάρσαλα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός

Επίσκεψη στα Φάρσαλα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συναντή...